Żurek wielkanocny

Jak już pisałam, żurek to jedna z moich ulubionych zup. Robię ją kilka razy w roku, w tym koniecznie na świąteczne śniadanie wielkanocne. Ta wersja różni się nieco od tej „codziennej”. Nie podaję jej z ziemniakami, ani nie zabielam w garnku śmietaną lub mąką. Bardzo lubię treściwy, kwaśny żurek, z dużą ilością „wkładki” – jajka, kiełbasy i boczku i lekkim aromatem majeranku i czosnku.
Na koniec lubię doprawić swoją porcję zupy na talerzu chrzanem. Uważam, iż idealnie komponuje się smakiem z całością.
W niektórych recepturach na żurek nie dodają warzyw, lecz ja lubię wywar mięsno-warzywny, z nutką wędzonki, stąd takie produkty. Polecam wypróbowanie.

Wielkanocny zurek w chlebku

 

 

 

 

 

 

Składniki na duży garnek żurku:

  • 2 średnie marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 suszonych podgrzybków
  • 4-5 kawałków białej surowej kiełbasy
  • 30 dag wędzonego boczku surowego
  • 2 l wody
  • 0,75 l zakwasu na żurek
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • jajka ugotowane na twardo (po 1 szt na osobę)
  • chrzan
  • kwaśna śmietana 18%

Przez 1-2 godziny moczyć grzyby w niewielkiej ilości ciepłej, przegotowanej wody, następnie grzyby odcedzić a zachować wodę. Obrać włoszczyznę, umyć i pokroić na duże kawałki.  Cebule obrać i pokroić w kostkę, następnie zeszklić na patelni aż do lekkiego zrumienienia.
W dużym garnku zalać zimną boczek wraz z włoszczyzną, grzybami, cebulką oraz przyprawami – solą, liśćmi laurowymi, pieprzem, zielem angielskim wodą i gotować przez ok. 40 minut.
Przecedzić wywar, warzywa i grzyby odłożyć na bok, boczek pokroić w niedużą  kostkę i umieścić z powrotem w wywarze. Dodać do niego białą kiełbasę i gotować na małym ogniu ok. 15-20 minut. Następnie wlać ok. 0,75 l zakwasu, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek oraz dolać wodę spod moczenia grzybków. Wszystko dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Po zagotowaniu trzymać jeszcze ok. 5 minut na ogniu, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłowić kiełbasę, nieco ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
Jajka pokroić ćwiartki i nałożyć na talerze wraz z kawałkami białej kiełbasy, zalać gorącym żurkiem. Jako dodatek podać na stół chrzan, śmietanę oraz pieczywo (najlepiej żytnie). Niech każdy doprawi sobie zupę wedle gustu.

SMACZNEGO

Wielkanocny zurek w chlebku

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *