Nakrapiane cudeńka, czyli jajka przepiórcze

Ładną mamy zimę tej wiosny… Aż wierzyć się nie chce, jutro Wielkanoc a za oknem bieluśko. Śnieg sypie i wcale nie zamierza przestać.

Piszę do was już z nowego domu. Przeprowadzka z dużego miasta na wieś zakończona. Niestety ucierpiało na tym moje królestwo kuchenne. Na razie mam ograniczone pole manewru, bo wyposażenie nowej kuchni minimalistyczne 🙁 Mimo to postaram się dalej dzielić przepisami i pomysłami na domowe dania.

Gdy myślę o potrawach wielkanocnych mam jedno szybkie skojarzenie – jajka. Pojawiają się chyba na każdym stole, w żurku, w sałatkach, faszerowane lub tylko przyozdobione majonezem.

W tym roku polecam jajka przepiórcze. To istne małe cudeńka, ozdobne i smaczne a w dodatku są zdrowsze niż tradycyjnie serwowane jaja kurze. Zawierają mniej tłuszczu, a są bogatsze w niezbędne aminokwasy, żelazo, miedź, karoten, przyswajalny fosfor i witaminy z grupy B.

Gorąco zachęcam do zakupu i wypróbowania jajek przepiórczych. Oto moje propozycje na ich wykorzystanie:

1. Jajka w galarecie z warzywami

Jajka pzrepiorcze w galarecie z warzywami

Składniki:

  • 1l wywaru mięsno-warzywnego lub mięsnego
  • żelatyna (1 opakowanie – 20g)
  • 6 szt jajek przepiórczych
  • 2 nieduże marchewki
  • groszek konserwowy
  • natka pietruszki

Ugotować esencjonalny bulion. Ja robiłam na udkach z kurczaka i włoszczyźnie, można także zrobić wywar mięsny (na kurczaku, indyku lub wołowinie). Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach letniej wody i dodać do gorącego jeszcze bulionu. Odstawić do ostygnięcia.

W małych miseczkach lub filiżankach układać połówki jajek, groszek, kawałki ugotowanej marchewki i listki pietruszki. Zalać tężejącym bulionem z żelatyną i wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem ogrzać miseczki/filiżanki wstawiając na chwilę do gorącej wody sięgającej maksymalnie do 3/4 wysokości naczynia. Wyjąć z wody, odwrócić do góry dnem i wyłożyć gotowe galaretki na talerzyki.

2. Szaszłyki

Szaszlyki z jajkami przepiorki

Składniki:

  • jajka przepiórki
  • oliwki zielone
  • oliwki czarne
  • pomidorki koktajlowe
  • plastry wędzonego łososia
  • patyczki do szaszłyków

Jajka ugotować (ok. 3 minuty), ostudzić i obrać. Łososia pokroić na mniejsze kawałki, pomidorki umyć i osuszyć, oliwki osączyć z zalewy. Na patyczki do szaszłyków nadziewać poszczególne składniki, kolejność dowolna. Do takich szaszłyków można podać majonez, sos tatarski lub musztardowy.
Jest to moja propozycja, możecie oczywiście użyć innych składników, grunt, żeby dopasowały się smakiem i tworzyły ciekawą, barwną kompozycję.

SMACZNEGO

 

2 myśli nt. „Nakrapiane cudeńka, czyli jajka przepiórcze

  1. Hej! Hej! Czyżby ktoś czytał w moich myślach? Właśnie zasiadłam do komputera, by poszukać inspiracji na sobotnie przyjęcie urodzinowe mojego synka. Na pewno miałam szukać przepisów na „galaretki”, bo dopadła mnie nieogarnięta chęć poczucia tego smaku 🙂 A przy okazji szaszłyki??? hmm…to też dobra przekąska, która winna się znaleźć w planowanym przeze mnie menu 🙂 Dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *