Jajecznica po królewsku

 

W lasach coraz więcej grzybów 🙂 Lubię je zbierać, uwielbiam jeść. Jako pierwsze w tym sezonie na moim talerzu zagościły kurki. Na śniadanie / kolację polecam wam smakowitą jajecznicę z kurkami. Wystarczy przesmażyć je na maśle (prawdziwym, nie roślinnym) a potem dodać jajka i doprawić solą.Tym razem dodałam także wędlinę oraz cebulkę.

 

 

 

 

 

Jedyna trudność polegała na tym, że w miejscu pobytu urlopowego nie miałam dostępu do zwykłej kuchenki (gazowej / elektrycznej), lecz do bardziej tradycyjnej kuchni. Najpierw trzeba było naszykować drewno, potem  umiejętnie rozpalić w piecu i podtrzymywać ogień, a uwierzcie mi, nie jest łatwo „sterować” temperaturą. Tak więc w szykowaniu śniadania pomagał mi mąż 😉

 

 

 

 

 

 

 

 

Zachęcam was gorąco do wypadu na grzyby. Z kurek, oprócz jajecznicy, można przyrządzić m.in. zupę lub sos do makaronu. Polecam grzybobranie. To świetny sposób na ruch na świeżym powietrzu, relaks i dobra zabawa. Można także sporo zaoszczędzić, u mnie w mieście kurki na chwilę obecną kosztują 25-28 zł za kilogram…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *