Przysmaki z lasu

W sierpniowym numerze „PANI” trafiłam na ciekawy przepis na kaszę pęczak z grzybami. Jako, że niedawno dostałam cały koszyk grzybów postanowiłam wypróbować nową recepturę. Wyszło bardzo smakowicie a w całej kuchni pachniało grzybami, lasem, wakacjami… Polecam, spróbujcie sami 🙂

Kasza peczak z grzybami

Składniki:

  • 150 g pęczaku
  • 250 g różnego rodzaju leśnych grzybów (podgrzybki, koźlaki, prawdziwki, kurki)
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy (nie extra virgin)
  • 2 łyzki masła
  • 400 ml wywaru drobiowego
  • pół szklanki czerwonego wina
  • 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki lub świeżego etsragonu
  • sól
  • pieprz

Grzyby oczyścić i opłukać, pokroić na kawałki. Usmażyć na dużej, głębokiej patelni, na łyżce masła i przełożyć na talerz. Na patelnię wlać oliwę i smażyć przez kilka minut  kaszę pęczak, mieszając, aby się nie przypaliła. Dodać pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez paraskę czosnek i smażyć jeszcze 5 – 8 minut. Doprawić pieprzem i solą, a następnie wlać bulion i wino. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż prawie cały płyn zostanie wchłonięty. Dodać grzyby i całość wymieszać. Wyłączyć ogień, przykryć i trzymać w cieple przez 15 minut. Dodać zioła i łyżkę masła, wymieszać i podgrzać, aż danie bedzie gorące. Serwować od razu na stół.

SMACZNEGO

Kasza peczak z grzybami

 

2 myśli nt. „Przysmaki z lasu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *