W sierpniowym numerze „PANI” trafiłam na ciekawy przepis na kaszę pęczak z grzybami. Jako, że niedawno dostałam cały koszyk grzybów postanowiłam wypróbować nową recepturę. Wyszło bardzo smakowicie a w całej kuchni pachniało grzybami, lasem, wakacjami… Polecam, spróbujcie sami 🙂
Składniki:
- 150 g pęczaku
- 250 g różnego rodzaju leśnych grzybów (podgrzybki, koźlaki, prawdziwki, kurki)
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy (nie extra virgin)
- 2 łyzki masła
- 400 ml wywaru drobiowego
- pół szklanki czerwonego wina
- 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki lub świeżego etsragonu
- sól
- pieprz
Grzyby oczyścić i opłukać, pokroić na kawałki. Usmażyć na dużej, głębokiej patelni, na łyżce masła i przełożyć na talerz. Na patelnię wlać oliwę i smażyć przez kilka minut kaszę pęczak, mieszając, aby się nie przypaliła. Dodać pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez paraskę czosnek i smażyć jeszcze 5 – 8 minut. Doprawić pieprzem i solą, a następnie wlać bulion i wino. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż prawie cały płyn zostanie wchłonięty. Dodać grzyby i całość wymieszać. Wyłączyć ogień, przykryć i trzymać w cieple przez 15 minut. Dodać zioła i łyżkę masła, wymieszać i podgrzać, aż danie bedzie gorące. Serwować od razu na stół.
SMACZNEGO
Kochana no wreeeeszcie czekałam aż wznowisz wpisy 🙂 Jesteś dzielna bardzo, dużo siły i zdrówka dla całej piąteczki ! – Eliza
Dziękuję 🙂