Jesienne menu deserowe nie może się obejść bez ciasta ze śliwkami. Do moich faworytów należy klasyk, czyli drożdżowe ze śliwkami 🙂 Jest nie tylko smaczne, ale
i zdrowe.
Drożdże zawierają witaminy z grupy B, ergosterol (prowitaminę D), dużo białka oraz wartościowe związki mineralne, m.in. wapnia, fosforu, żelaza, chromu i selenu. Wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci, narządów wzroku a także koją nerwy.
Polecam kawałek ciasta drożdżowego w towarzystwie szklanki ciepłego mleka na miłe zwieńczenia „ciężkiego” dnia.
Przepis na ciasto pochodzi z bloga „moje wypieki”, kruszonka „własna”.
Składniki:
Zaczyn
- 32 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki cukru
Ciasto właściwe
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
- otarta skórka z połowy cytryny
- szczypta soli
- 1/4 kostki rozpuszczonego masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- ok. 900g śliwek węgierek
Kruszonka
- 150 g mąki
- 75 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 75 g zimnego masła
Przygotowanie:
Sporządzić zaczyn. Do dużej miski wlać mleko i wkruszyć drożdże. Dodać mąkę i cukier, wszystko dokładnie wymieszać. Pozostawić do podwojenia objętości.
Następnie do miski dodać pozostałe składniki i energicznie wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż zwiększy objętość dwukrotnie.
W międzyczasie przygotować kruszonkę. Mąkę połączyć z cukrem zwykłym i waniliowym oraz cynamonem, dodać pokrojone zimne masło i całość mieszać łyżką lub ugniatać palcami, aż powstaną grudki.
Blachę o wymiarach 25×40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć na niej wyrośnięte ciasto, a na wierzchu umieścić połówki śliwek (skierowane skórką do dołu), lekko dociskając. Całość posypać kruszonką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Piec w temperaturze 180°C przez ok. 45 minut, do momentu tzw. suchego patyczka.
SMACZNEGO