Węgierki w cieście

Jesienne menu deserowe nie może się obejść bez ciasta ze śliwkami. Do moich faworytów należy klasyk, czyli drożdżowe ze śliwkami 🙂 Jest nie tylko smaczne, ale
i zdrowe.

Drożdże zawierają witaminy z grupy B, ergosterol (prowitaminę D), dużo białka oraz wartościowe związki mineralne, m.in. wapnia, fosforu, żelaza, chromu i selenu. Wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci, narządów wzroku a także koją nerwy.

Polecam kawałek ciasta drożdżowego w towarzystwie szklanki ciepłego mleka na miłe zwieńczenia „ciężkiego” dnia.

Przepis na ciasto pochodzi z bloga „moje wypieki”, kruszonka „własna”.

Ciasto drozdzowe ze sliwkami

Składniki:

Zaczyn

  • 32 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki cukru

Ciasto właściwe

  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • szczypta soli
  • 1/4 kostki rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • ok. 900g śliwek węgierek

Kruszonka

  • 150 g mąki
  • 75 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 75 g zimnego masła

Przygotowanie:

Sporządzić zaczyn. Do dużej miski wlać mleko i wkruszyć drożdże. Dodać mąkę i cukier, wszystko dokładnie wymieszać. Pozostawić do podwojenia objętości.

Następnie do miski dodać pozostałe składniki i energicznie wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż zwiększy objętość dwukrotnie.

W międzyczasie przygotować kruszonkę. Mąkę połączyć z cukrem zwykłym i waniliowym oraz cynamonem, dodać pokrojone zimne masło i całość mieszać łyżką lub ugniatać palcami, aż powstaną grudki.

Blachę o wymiarach 25×40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć na niej wyrośnięte ciasto, a na wierzchu umieścić połówki śliwek (skierowane skórką do dołu), lekko dociskając. Całość posypać kruszonką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.

Piec w temperaturze 180°C przez ok. 45 minut, do momentu tzw. suchego patyczka.

SMACZNEGO

Ciasto drozdzowe ze sliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *