Grzyby zapiekane w ziemniaczkach

Zazwyczaj, gdy nazbiera mi się większa ilość grzybów, duszę je z cebulką na maśle i zaprawiam na koniec śmietaną albo suszę i zostawiam sobie na poczet przyszłych dań.

Tym razem odkryłam ciekawą alternatywę jak spożytkować owoce grzybobrania. Przepis na zapiekankę znaleziony na portalu polki.pl. Zachęcam do wypróbowania i delektowania się smakiem.Tylko uwaga – to danie nie należy do dietetycznych 😉

Składniki na 4-5 porcji:

  • 800-900 g ziemniaków (typu B)
  • 45 dag różnych grzybów leśnych (u mnie podgrzybki, maślaki i koźlaki)
  •  2 małe cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 15-20 dag żółtego sera
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżek oleju
  • sól
  • pierz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie

Zapiekanka z grzybow i ziemniakow

Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na plasterki o grubości 5–6 mm. Wrzucić na 10 minut na osolony wrzątek,odcedzić i zostawić do ostygnięcia.

Cebulę pokroić w kosteczkę a czosnek wycisnąć przez praskę, zeszklić na maśle z odrobiną oleju. Dodać oczyszczone, umyte, pokrojone grzyby oraz w razie potrzeby łyżkę oleju, smażyć ok. 3-5 minut. Doprawić solą i pieprzem i dusić na małym ogniu, ciągle mieszając, aż płyn odparuje.

Formę do zapiekanek średniej wielkości wysmarować olejem, na dno wyłożyć połowę ziemniaków a na nich grzyby, przykryć pozostałymi ziemniakami.

Całość zalać śmietaną połączoną z jajkiem i przyprawami, posypać grubo startym serem. Piec przez 15–20 minut w temperaturze 180 st. C.

SMACZNEGO

Zapiekanka z grzybow i ziemniakow

 

Jedna myśl nt. „Grzyby zapiekane w ziemniaczkach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *