Zupa krem z borowików

Jesienna dekoracja 🙂

Uwielbiam prawdziwki. Jako że rosną całkiem blisko mojego domu, tej jesieni mogę się nimi nacieszyć do woli. Udało mi się w końcu przygotować własnoręcznie mercedes wśród zup, czyli krem z borowików. Uczta dla podniebienia, no i ten zapach…

Składniki:

  • 300 g świeżych prawdziwków (ew. mrożonych)
  • kilka sztuk suszonych prawdziwków
  • włoszczyzna na wywar
  • 1 ziemniak
  • liście laurowe; ziele angielskie
  • 1 średnia biała cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka oliwy
  • śmietana UHT 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • opcjonalnie pół kieliszka białego wytrawnego wina

Przygotowanie:

Suszone prawdziwki namoczyć w 1,5 litra zimnej wody przez około godzinę. Ugotować je w tej samej wodzie, z dodatkiem kilku ziarenek ziela angielskiego i 2 listków laurowych oraz włoszczyzny i ziemniaka. Gdy warzywa i grzyby będą miękkie odcedzić wywar, zachować zawartość.

Świeże prawdziwki oczyścić i opłukać zimną wodą. Pokroić i wraz z cebulą przesmażyć na maśle z dodatkiem oliwy. Do garnka z wywarem dodać ugotowane wcześniej grzyby i ziemniaka, usmażone grzyby i cebulę, wlać wino i gotować jeszcze około 25 minut. Pod koniec gotowania lekko zabielić śmietaną. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.  Zmiksować i podawać na stół.

SMACZNEGO

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *