Dziś miałam dużo spraw do załatwienia na mieście, więc nie było czasu na gotowanie wyszukanych potraw… Postanowiłam wypróbować swój ostatni zakup z Ikei – patelnię grillową.
Uwielbiam potrawy z grilla, więc chętnie zabrałam się do przyrządzania grillowanego mięska w warunkach miastowych. Udało mi się zrobić obiad dla rodziny w 25 minut 🙂
Mój szybkościowy obiadek:
Polędwiczki wieprzowe umyłam, pokroiłam na plastry grubości ok. 1,5 cm
i rozbiłam lekko tłuczkiem. Natarłam ziołami
i zamarynowałam w oliwie. Następnie obrałam
i wstawiłam do gotowania ziemniaki. Na dużej patelni rozgrzałam łyżkę oliwy i przesmażyłam krótko warzywa z mieszkanki Hortex „Warzywa na patelnię z przyprawą włoską”, podlałam 3 łyżkami wody i dusiłam pod przykryciem przez 10 minut. Gdy ziemniaki były prawie miękkie rozgrzałam na mocnym ogniu patelnię grillową. Polędwiczki smażyłam po ok. 3 minuty z każdej strony. Nałożyłam na talerze i gotowe…
Uwagi:
- Mięsko smażone na patelni grillowej jest smaczne, aczkolwiek nie jest tak samo pyszne jak przyrządzone na prawdziwym grillu.
- Patelnia grillowa może stanowić ciekawą alternatywę dla zwykłej patelni. Prawie cały tłuszcz z marynaty do mięsa ściekł na dno patelni w specjalne rowki, tak więc zadanie spełnione. Jest to także szybszy i bardziej ekonomiczny sposób niż przyrządzanie potraw na kratce piekarnika elektrycznego z funkcją grill.
- Mimo sporych rozmiarów patelnia grillowa z Ikei jest lekka i poręczna.
- Ze względu na delikatną powłokę teflonową, do mieszania jedzenia na patelni należy używać tylko drewnianych lub silikonowych sztućców. Nie wolno także myć jej w zmywarce ani przy pomocy szorstkich gąbek i myjek.