Wczoraj wyprawiałam urodziny dla swoich kochanych synków, starszy 9.05 skończył 7 lat a młodszy dziś kończy 2. Jako, że nie wszystko zostało zjedzone odgrzałam dziś mięso z wczoraj i musiałam tylko jeszcze wymyślić jakąś sałatkę. I tak oto powstała sałatka, którą nazwałam „After Party”, gdyż wykorzystałam do niej produkty, których nie zużyłam do przyrządzenia wczorajszych dań.
Składniki:
- 1/3 główki sałaty lodowej
- 3 garście rukoli
- 3 łodygi selera naciowego (bez liści)
- 300 g truskawek
- pół puszki ciecierzycy
- łyżka masła
- 100 g sera typu feta / bałkański
- 1/3 szklanki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1-2 ząbki czosnku
- kilka listków świeżej bazylii /ew. ćwierć łyżeczki suszonej bazylii
Przygotowanie
Przygotować sos – połączyć oliwę, sok z cytryny, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną bazylię i dokładnie wymieszać.
Umyć sałatę lodową i rukolę, następnie posiekać je nie za drobno. Umyć i pokroić w plasterki łodygi selera naciowego. Odsączyć ciecierzycę z zalewy i przesmażyć na maśle do lekkiego zrumienienia. Odstawić do przestygnięcia. Umyć i pokroić truskawki na połówki. Pokroić w kostkę ser.
Układać w misce warstwami w kolejności przygotowywania składników, nie mieszać. Polać sosem i gotowe 🙂
SMACZNEGO