Wiosenna sałatka „AfterParty”

wiosenna sałatka

Wczoraj wyprawiałam urodziny dla swoich kochanych synków, starszy 9.05 skończył 7 lat a młodszy dziś kończy 2. Jako, że nie wszystko zostało zjedzone odgrzałam dziś mięso z wczoraj i musiałam tylko jeszcze wymyślić jakąś sałatkę. I tak oto powstała sałatka, którą nazwałam „After Party”, gdyż wykorzystałam do niej produkty, których nie zużyłam do przyrządzenia wczorajszych dań.

Składniki:

  • 1/3 główki sałaty lodowej
  • 3 garście rukoli
  • 3 łodygi selera naciowego (bez liści)
  • 300 g truskawek
  • pół puszki ciecierzycy
  • łyżka masła
  • 100 g sera typu feta / bałkański
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii /ew. ćwierć łyżeczki suszonej bazylii

Przygotowanie

Przygotować sos –  połączyć oliwę, sok z cytryny, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną bazylię i dokładnie wymieszać.

Umyć sałatę lodową i rukolę, następnie posiekać je nie za drobno. Umyć i pokroić w plasterki łodygi selera naciowego. Odsączyć ciecierzycę z zalewy i przesmażyć na maśle do lekkiego zrumienienia. Odstawić do przestygnięcia. Umyć i pokroić truskawki na połówki. Pokroić w kostkę ser.

Układać w misce warstwami w kolejności przygotowywania składników, nie mieszać. Polać sosem i gotowe 🙂

SMACZNEGO

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *