Barszcz czerwony w innym wydaniu

Coraz bliżej święta Bożego Narodzenia. Zapewne na waszych stołach zagości barszcz czerwony. My na wigilię jadamy grzybową a 25.XII. barszczyk i krokiety z mięsem oraz kapustą i grzybami.
Poza okresem świątecznym dość rzadko gotuję barszcz czerwony, częściej ukraiński. Przytoczę przepis z książki „Fotografia smaku, czyli 24 obiady dla tych, którzy lubią i nie lubią przyjmować gości„, przepisy Zofii Nasierowskiej, komentarze Janusza Majewskego. Książka zawiera zbiór receptur na pyszne dania obiadowe i desery oraz ciekawe historie z lat 80-tych z życia warszawskiej śmietanki towarzyskiej.
Znajdziecie tam m.in przepis na żur wiejski (na własnoręcznie robionym zakwasie), polędwice po angielsku, warzywa w cieście piwnym, tort makowy i wiele innych. Brakuje jedynie fotografii potraw, dlatego tytuł książki może być mylący… Polecam gorąco do przeczytania i wypróbowanie przepisów.

barszcz ukrainski

Składniki:

  • 500 g żeberek
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 4 średnie buraki
  • 4 średnie ziemniaki
  • 150 g kapusty włoskiej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 150 ml kwasu burakowego / koncentratu z buraków
  • 20 dkg fasoli „Jaś”
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1 mała papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • sol, pieprz, cukier
  • 2l wody
  • koperek

Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia do garnka z 2 l wody dodać żeberka, 2 starte na tarce buraki, fasolę, pokrojone w kostkę ziemniaki, sól, pieprz, listek laurowy. Gotować do miękkości.
Na dużej patelni zeszklić na oleju cebulę i dodać do niej starte na tarce: pozostałe buraki,  marchewki i pietruszkę, dusić przesz 5 minut. Kolejno na patelnię nałożyć pokrojoną w kostkę paprykę, poszatkowaną kapustę, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę cukru, przecier pomidorowy, szczyptę koperku i trochę wywaru. Wszystko wymieszać i dusić przez następne 5 minut. Składniki z patelni dodać do garnka i gotować zupę przez 25-30 minut. Pod koniec gotowania wlać kwas / koncentrat buraczany. Zabielić śmietaną i zdjąć z ognia.

SMACZNEGO

barszcz ukrainskiUwagi:

  • Z podanego w książce przepisu wyszło mi bardzo dużo zupy. Dlatego polecam zrobić z połowy proporcji.
  • Barszczyk jest najsmaczniejszy po kilku godzinach / następnego dnia od ugotowania, po tzw. przegryzieniu się smaków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *