Wczoraj dostałam paczkę suszonych pomidorów. Uwielbiam suszone pomidory 🙂 Zazwyczaj kupuję je w słoiczku w oleju i robię z nich sałatkę z serem feta i orzechami włoskimi. Nie bardzo wiedziałam jak się zabrać do takich suchych, bez zalewy… Okazały się twardsze niż te ze słoiczka i w dodatku bardzo słone. Aby zrównoważyć smaki wykorzystałam je do sałatki z kaszą kuskus i warzywami, które miałam akurat w lodówce.
- 3/4 szklanki kaszy kuskus
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 niedużej cebuli
- pół wężowego ogórka
- 8 suszonych pomidorów
- 1/4 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
- łyżka oliwy
Kaszę kuskus zalej wrzątkiem, tak by woda przykryła kaszę i zostaw pod przykryciem na 5 minut. W tym czasie umyj i pokrój w kostkę papryki, cebulę i obranego ogórka. Posiekaj suszone pomidory. Ja swoje najpierw wymoczyłam w przegotowanej wodzie, by zmiękły i pozbyły się nadmiaru soli. W misce wymieszaj kaszę i warzywa, dodaj pokrojoną natkę pietruszki, przyprawy i oliwę. Zostaw do „przegryzienia” na 10-15 minut.
SMACZNEGO