Tagiatelle z wędzonym łososiem i brokułami

Prawie na równi ze spaghetti lubię tagiatelle, czyli makaron wstążki. Na dziś polecam tagiatelle z wędzonym łososiem i brokułami, w sosie śmietanowo-koperkowym. Dodatki dusiłam ciut za długo i właściwie całość zmieniła się w jeden sosik, ale nic to nie ujęło jego pysznego smaku.
Koncepcja takiej potrawy powstała w sklepie, gdy wypatrzyłam ładnego wędzonego  łososia w plastrach za jedyne 8 zł oraz przystojnego brokuła za 2 złote…

Tagiatelle z lososiem i brokułamiSkładniki na 2 porcje:

  •  ok. 180 g makaronu tagiatelle
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 nieduży brokuł
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • mała śmietana 18%
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • cytryna
  • opcjonalnie tarty ser żółty, np. parmezan

Wstawiamy wodę na makaron. 1/2 lub 1/3 brokuła (w zależności od wielkości) dzielimy na małe różyczki, myjemy i gotujemy kilka minut, aby się zanadto nie rozgotował. Cebulę obieramy i siekamy drobno, ząbek czosnku wyciskamy przez praskę i podsmażamy je razem na oliwie. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Na patelnię dodajemy pokrojonego w kawałki łososia i smażymy razem ok. 5 minut. Następnie dokładamy pół szklanki śmietany i posiekaną ok.1/3 pęczka koperku. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dusimy przez kolejne 5 minut. Makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą, aby się nie sklejał. Nakładamy porcje tagiatelle na talerze, a na nie sos, całość można posypać parmezanem.

SMACZNEGO

Tagiatelle z lososiem i brokułami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *