Zupa krem z czerwonej soczewicy i marchewki

Dzika rozaStyczniowy spacer

 

Aura za oknem nas nie rozpieszcza, ni to zima, ni to jesień. Nowy rok zaczął się deszczowo i ponuro. Dlatego na rozgrzanie i poprawę humoru proponuję zupę krem o optymistycznym pomarańczowym kolorku i wyrazistym, nieco orientalnym smaku. Zupka łatwa i szybka w przygotowaniu. Gorąco polecam wypróbowanie.
Przepis pochodzi z  bloga „Z pierwszego tłoczenia„.

Zupa krem z soczewicy i marchewki

Składniki:

  • 1/2 szklanki suchej czerwonej soczewicy
  • 300 g marchewek  – ok.4 średnich sztuk
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • ½ łyżeczki utartych ziaren kolendry
  • ½ łyżeczka kurkumy
  • 3/4 litra bulionu (warzywnego lub mięsnego, jak kto woli)
  • sól
  • pieprz

W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę lub masło, wrzucić posiekaną cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kolendrę, kumin i kurkumę, smażyć chwilę do uwolnienia aromatów. Kolejno dodać przepłukaną na sicie soczewicę i pokrojoną w talarki marchewkę. Wymieszać i smażyć jeszcze ok. 5 minut. Zalać gorącym bulionem. Gotować ok. 30 minut, do miękkości warzyw. Po lekkim ostudzeniu zmiksować zupę na gładki krem. Podawać grzankami, groszkiem ptysiowym lub prażonymi pestkami dyni.

SMACZNEGO

Zupa krem z soczewicy i marchewki

Uwagi

  • soczewica – warzywo z rodziny strączkowych. Ziarna soczewicy są bogate w duże ilości błonnika oraz przyswajalne białko, wiele witamin (m.in. B1, B2, B6, kwas foliowy) i składników mineralnych (Fosfor, Magnez, Żelazo, Cynk). Jest niskokaloryczna, gdyż nie zawiera prawie tłuszczu. opakowanie kosztuje ok. 5-8 zł.
  • kumin – inaczej kmin rzymski, nie mylić jednak z często stosowanym w polskiej kuchni kminkiem. Kumin to przyprawa orientalna stosowana w kuchni arabskiej, indyjskiej, azjatyckiej. Posiada silny, korzenno-słodki aromat i lekko cierpko-gorzki smak. Stosuję się go do potraw ciężkostrawnych. Do kupienia w dobrze zaopatrzonych delikatesach, w sklepie z orientalna żywnością lub przez internet. Opakowanie kuminu mielonego kosztuje ok. 5-10 zł, a w ziarnach ok. 2-5 zł.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *