Nietypowa zapiekanka

Z ostatniego wyjazdu na działkę zostało mi całkiem sporo kiełbasy. Postanowiłam wykorzystać ją m.in. do zapiekanki. Zużyłam do niej także zalegające w lodówce ziemniaki oraz jajka. Danie wyszło ciekawe w smaku, na pewno jeszcze kiedyś powtórzę. Jest rozgrzewające i bardzo sycące oraz niestety wysokokaloryczne. Na zimę jak znalazł…

Zapiekanka z ziemniakow i jajekSkładniki na 4-5 porcji:

  • 800 g ziemniaków
  • 300 g kiełbasy – np. toruńskiej, podwawelskiej lub śląskiej
  • 3 jajka
  • 2 duże pory
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 10-15 dag sera żółtego
  • ok. 5 dag dobrze schłodzonego masła
  • pieprz
  • sól
  • tymianek suszony
  • curry
  • olej
  • 3 łyżki bułki tartej

Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzone pokroić w plastry. Podobnie przyrządzić jajka. Pora obrać z wierzchnich liści, odkroić tylko białe części, pokroić w talarki i przepłukać wodą. Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Układać w nim kolejne warstwy zapiekanki – najpierw połowę ziemniaków, potem pora. Na to zetrzeć na tarce o grubych oczkach połowę masła. Oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem (nie za dużo tymianku, ze względu na jego gorzki smak). Następnie nałożyć kiełbasę i jajka. Oprószyć solą, pieprzem i curry. Całość zalać śmietaną. Na koniec położyć drugą warstwę ziemniaków, doprawić solą i tymiankiem. Na wierzch zapiekanki zetrzeć pozostałe masło i ser zółty, posypać bułką tartą.

Zapiekanka z ziemniakow i jajekPrzykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 20 minut w trybie grzejnik górni i dolny. Następnie zdjąć folię, przestawić piekarnik na termoobieg i piec kolejne 5-10 minut, do powstania złoto-brązowej skorupki na wierzchu.

SMACZNEGO

Uwagi:

  • Ta potrawa to taka zapiekanka w wersji podstawowej. Można ją także przyrządzić z innych składników, np. zamiast kiełbasy dać szynkę, zamiast pora cebulę lub w wersji dla wegetarian zastąpić kiełbasę pieczarkami. Wedle upodobań można także użyć innych przypraw lub dodać więcej warzyw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *