Chleb kielecki

Chleb Kielecki - przepis

Uwielbiam domowe pieczywo. Uważam, że nijak ma się do tego, co obecnie można dostać w sklepach. Nie zawiera spulchniaczy, ulepszaczy, barwników i konserwantów. Przede wszystkim jest zdrowe, a smakuje i pachnie „jak za dawnych czasów”. Ponadto udany wypiek daje ogromną satysfakcję.
Nie jestem mistrzynią wypieków, cały czas się uczę, wypróbowuję nowe przepisy. Nie posiadam wielu sprzętów i akcesoriów ułatwiających wypiek pieczywa w domku. Dlatego też np. zamiast koszyczka do wyrastania używam durszlaka wyłożonego bawełnianą ściereczką obsypaną mąką. Na razie się sprawdza. Może Mikołaj przyniesie pod choinkę koszyczek do wyrastania chleba… Marzy mi się także forma do pieczenia bagietek, ale to już inna historia.

Na dziś proponuję pyszny chleb kielecki. Jest to chleb pieczony na zakwasie, z dodatkiem ziemniaków, o dość zbitym miąższu, bardzo sycący. Oryginalny przepis znajdziecie na forum CIN CIN. Ja upiekłam bochenek z połowy podanych tam proporcji, z minimalnymi modyfikacjami.
Mimo iż nieco pracochłonny, chleb kielecki należy do grona moich ulubionych.

Składniki na 1 bochenek o wadze ok. 1 kg:

  • 200 g zsiadłego mleka (maślanki lub kefiru)
  • 200g ugotowanych w mundurkach ziemniaków
  • 300 g maki żytniej chlebowej typ 720
  • 200 g maki pszennej krupczatki
  • 4 łyżki żytniego zakwasu
  • ¾  płaskiej łyżki soli
  • opcjonalnie ½ łyżeczki mielonego kminku (wedle gustu)

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, maszynkę do mielenia lub ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Następnie wymieszać w misce z aktywnym zakwasem (dokarmionym ok. 12 godzin wcześniej). Odstawić pod przykryciem na 12 godzin w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie dodać obie mąki oraz sól i ewentualnie kminek, wyrobić gładkie, dość gęste ciasto, można mikserem. Odstawić do wyrastania. Fermentacja trwa ok. 3 i pół godziny, w czasie której  ciasto należy złożyć dwa razy.
Uformować kulę i umieścić ją w koszyczku do wyrastania chleba, zostawić na około godzinę.

Chleb Kielecki - przepis Chleb Kielecki - przepis

Nagrzać piekarnik z blachą wyłożoną papierem do pieczenia lub kamieniem do pizzy do temperatury 250 stopni. Na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z kostkami lodu lub wodą. Szybkim ruchem przełożyć chleb na gorącą blachę / kamień i piec 15 minut. Następnie wyciągnąć naczynie żaroodporne i zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Dopiekać kolejne 30 minut. Gdyby skórka zbyt szybko się przypiekała, można chlebek na resztę pieczenia przykryć aluminiowa folią. Gotowy bochenek wyjąć i ostudzić na kuchennej kratce. Kroić po całkowitym ostudzeniu.

SMACZNEGO

Chleb Kielecki - przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *