Rosół leci w kulki…

W moim domu wszyscy lubią rosół. Zazwyczaj robię taki tradycyjny polski rosół na niedzielę. Tym razem mieliśmy przesyt kalorycznego jedzenia w okresie świąt i nowego roku, dlatego postanowiłam zrobić rosół w innej odmianie. Zapraszam na lekkostrawną zupę z warzywami i smakowitymi pulpecikami mięsnymi.

Rosol z pulpecikamiSkładniki:

  • 2 l wody
  • 1 udko lub 2 skrzydełka z kurczaka lub golonka z indyka lub kawałek chudej wołowiny
  • 3 łyżki suszonej włoszczyzny
  • 2 ziarenka czarnego pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2-3 gałązki selera naciowego
  • sól
  • pieprz mielony
  • pół łyżeczki curry
  • 230 g chudego mięsa mielonego, np. z indyka lub cielęciny
  • 1 małe jajko
  • 3 łyżki otrąb owsianych lub pszennych, ew. bułka tarta
  • szczypta curry
  • ulubione zioła do mięsa

Najpierw przygotować masę na pulpeciki. Mięso wymieszać w misce z jajkiem i otrębami. Doprawić solą, pieprzem i innymi przyprawami do mięsa, ja dałam majeranek i słodką paprykę, wymieszać. Masę mięsną zostawić pod przykryciem na ok. 30 minut.
Do lekko osolonej zimnej wody wrzucić pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy oraz mięso. Gotować przez 40 minut, po tym czasie dodać suszoną włoszczyznę i gotować jeszcze 20 minut. Jeśli bulion będzie na wołowinie, czas gotowania mięsa wydłużyć o 30 minut. Łyżką cedzakową wyjąć mięso i włoszczyznę.

Warzywa umyć i obrać.  Marchewki i łodygi seler naciowego pokroić w talarki a pietruszkę w słupki. Dodać do gotującego się bulionu na 15-20 minut. Wilgotnymi dłońmi  uformować z masy mięsnej pulpeciki. Gdy warzywa będą prawie miękkie dodać do zupy mięsne kulki.
Spróbować zupę i doprawić curry, ewentualnie jeszcze trochę soli i pieprzu. Można podawać w takiej postaci albo z drobnym makaronem lub ryżem.

SMACZNEGO

Rosol z pulpecikami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *