W moim domu wszyscy lubią rosół. Zazwyczaj robię taki tradycyjny polski rosół na niedzielę. Tym razem mieliśmy przesyt kalorycznego jedzenia w okresie świąt i nowego roku, dlatego postanowiłam zrobić rosół w innej odmianie. Zapraszam na lekkostrawną zupę z warzywami i smakowitymi pulpecikami mięsnymi.
- 2 l wody
- 1 udko lub 2 skrzydełka z kurczaka lub golonka z indyka lub kawałek chudej wołowiny
- 3 łyżki suszonej włoszczyzny
- 2 ziarenka czarnego pieprzu
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 2-3 gałązki selera naciowego
- sól
- pieprz mielony
- pół łyżeczki curry
- 230 g chudego mięsa mielonego, np. z indyka lub cielęciny
- 1 małe jajko
- 3 łyżki otrąb owsianych lub pszennych, ew. bułka tarta
- szczypta curry
- ulubione zioła do mięsa
Najpierw przygotować masę na pulpeciki. Mięso wymieszać w misce z jajkiem i otrębami. Doprawić solą, pieprzem i innymi przyprawami do mięsa, ja dałam majeranek i słodką paprykę, wymieszać. Masę mięsną zostawić pod przykryciem na ok. 30 minut.
Do lekko osolonej zimnej wody wrzucić pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy oraz mięso. Gotować przez 40 minut, po tym czasie dodać suszoną włoszczyznę i gotować jeszcze 20 minut. Jeśli bulion będzie na wołowinie, czas gotowania mięsa wydłużyć o 30 minut. Łyżką cedzakową wyjąć mięso i włoszczyznę.
Warzywa umyć i obrać. Marchewki i łodygi seler naciowego pokroić w talarki a pietruszkę w słupki. Dodać do gotującego się bulionu na 15-20 minut. Wilgotnymi dłońmi uformować z masy mięsnej pulpeciki. Gdy warzywa będą prawie miękkie dodać do zupy mięsne kulki.
Spróbować zupę i doprawić curry, ewentualnie jeszcze trochę soli i pieprzu. Można podawać w takiej postaci albo z drobnym makaronem lub ryżem.
SMACZNEGO