Tosta?

Chleb tostowyLubię czasem na śniadanie zjeść cieplutkie rumiane trójkąciki z szynką i żółtym serem. Tym razem tosty zrobiłam z domowego chleba. Po raz pierwszy takowy upiekłam i serdecznie polecam. Nie wymaga zakwasu, ani dużego nakładu pracy i czasu oczekiwania. Chlebek różni się od tych sklepowych „nadmuchanych”, jest może nieco bardziej drożdżowy w smaku, ale jako tosty wyśmienity. Nadaje się także wspaniale na przygotowanie grzanek do zupy kremu.
Receptura pochodzi z Pracowni Wypieków.

Składniki:

  • 540 g dowolnej mąki pszennej
  • 310-320 g wody
  • 20 g świeżych drożdży lub łyżeczka suszonych
  • czubata łyżka masła
  • czubata łyżka mleka w proszku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru

Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem, dodać pozostałe składniki i wyrobić mikserem gładkie ciasto. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć folią i zostawić do wyrastania na ok. godzinę.
Z ciasta uformować podłużny bochenek i przełożyć go do keksówki o długości ok. 30 cm, wysmarowanej olejem roślinnym i wysypanej otrębami (np. żytnimi lub pszennymi).
Chleb spryskać olejem, przykryć folią i odstawić do wyrastania na kolejne 40-60 minut, aż ciasto podwoi objętość.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. ścianki piekarnika spryskać wodą lub na dno wstawić naczynko żaroodporne z kostkami lodu. Piec chleb przez 30 minut. Jeśli po tym czasie będzie rumiany, wyjąć go z formy i włożyć ponownie do piekarnika na 10-15 minut. Studzić na kuchennej kratce.

SMACZNEGO

Chleb tostowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *