Leniwe małe conieco

Kluski leniwe to jedno z ulubionych dań dzieci. Zgodzicie się ze mną? Kto z was nie wspomina ich smaku z dzieciństwa? A przy tym są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, tak więc dorośli też je lubią… robić 🙂
Wersja szybkościowa i uproszczona, dla zabieganych, to zakup trzykrotnie mielonego sera białego twarogowego. Niestety nie w każdym sklepie jest takowy dostępny. Raczej nie kupujcie homogenizowanego sera do serników, ma zbyt rzadką konsystencję i zbędne dodatki.
Mój synek chętnie jada leniwe w przedszkolu. W ten weekend zażyczył sobie w domu na na śniadanie. Mąż zrobił zakupy i mogliśmy zabrać się do pracy. Synek dzielnie mi pomagał, miał swoją małą stolnicę, gdzie wyrabiał swoją część ciasta i wykrajał kluseczki. Gdy danie było gotowe, cała rodzinka zabrała się ochoczo do jedzenia i ledwo zdążyłam ocalić 2 leniwe kluseczki do sfotografowania 🙂

Kluski leniwe - stolnica mamy

 

 

 

 

Kluski leniwe - stolnica synka
 

 

 

 

 

 

Składniki:

  • 200 g białego twarogu
  • 1 jajko (oddzielnie żółtko i białko)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli

Ser zmielić w maszynce lub  przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Połączyć go z żółtkiem, mąką i solą. Dodać ubitą pianę z białka, dokładnie wymieszać. Zagnieść wilgotne, miękkie i lepiące ciasto. Nie dodawać więcej mąki,inaczej po ugotowaniu kluski leniwe będą twarde. Na stolnicy oprószonej mąką uformować z ciasta wałek o grubości ok 1,5 cm i lekko spłaszczyć go dłonią. Nożem bez ząbków odcinać po skosie równe kawałki ciasta. Wrzucać do gotującej się, lekko osolonej wody. Wyławiać łyżką cedzakową ok. 1-2 minuty po wypłynięciu na wierzch. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. cukrem, cynamonem, stopionym masłem, zrumienioną na maśle bułką tartą.

SMACZNEGO

Kluski leniwe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *