Wilgotny piernik pełen słodkości

Istnieją takie przepisy kulinarne, szczególnie te opatrzone pięknymi zdjęciami, że po ich zobaczeniu od razu nabieram wielkiej ochoty na wypróbowanie. Tak było z piernikiem wypatrzonym na blogu White Plate. Cudne fotografie, opis pobudzający zmysły, cóż trzeba więcej… Szczególnie, że straszny ze mnie łasuch.
Piernik wyszedł wyborny – wilgotny, ciężki, słodki, pachnący imbirem i cynamonem. Troszkę miałam przejść przy pieczeniu i mi się lekko zapadł, ale nie szkodzi. Smak obłędny. Z każdym dniem zyskiwał na szlachetności w smaku i konsystencji.
Gorąco polecam wypróbowanie.

Składniki:

  •     120 g czekolady (dałam extra mleczną z Wedla)
  •     120 g masła
  •     120 g miodu
  •      80 g cukru
  •     150 g mleka
  •     200 g mąki pszennej
  •     2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •     2 łyżeczki przyprawy do piernika
  •     1 łyżeczka imbiru
  •     1 łyżeczka cynamonu
  •     100 g miękkich suszonych śliwek, drobno posiekanych
  •     2 jajka
  •     1/2 słoika dżemu śliwkowego lub truskawkowego (ok. 120 g)
  •     opcjonalnie 40 g kandyzowanego imbiru posiekanego

Czekoladę, masło, miód i cukier podgrzać umieścić w rondelku na małym ogniu i podgrzewać, aż składniki się rozpuszczą. Wlać mleko i odstawić do ostygnięcia. Jajka roztrzepać widelcem  w miseczce i  wymieszać z ostudzoną masą. W dużej misce
połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami . Wlać do miski masę, dodać drobno posiekane śliwki oraz dżem. Formę do keksu o długości 26-28 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Do formy wlać ciasto. Piec przez ok. godzinę w temperaturze 160 stopni C. Pozostawić w keksówce do całkowitego wystygnięcia.

SMACZNEGO

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *