Pogromca wampirów… czyli Spaghetti Aglio e Olio

Dziś kontynuuję kurację czosnkową. Dawka uderzeniowa tego warzywa zawarta jest w spaghetti Aglio e Olio.

Lubię włoską kuchnię, między innymi za jej prostotę. Proponowane przeze mnie spaghetti jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Kluczem odpowiedniego smaku są dobrej jakości makaron oraz oliwa (najlepiej extra virgin z pierwszego tłoczenia).

Spaghetti Aglio e Olio

Składniki na 2 porcje:

  • 2 pełne garści makaronu spaghetti, około 200-300 gram
  • 6 ząbków czosnku
  • 5-6 łyżek oliwy
  • dodatkowo drobno tarty ser do posypania np. parmezan, grana padano, corregio

Makaron ugotować al dente. Obrać czosnek i pokroić w drobniutką kostkę. Na dużą patelnię wlać oliwę. Czosnek smażyć na oliwie na małym ogniu przez około 6-8 minut, często mieszając, gdyż rozdrobiony czosnek szybko się rumieni.`Ugotowany dokadnie odcedzić i dodać do składników na patelni. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć razem jeszcze ok. 2 minuty. Nałożyć na talerze i posypać serem.

SMACZNEGO

Uwagi:

  • Aby zabić smak i aromat czosnku warto do dania dodać natkę pietruszki lub po zjedzeniu obiadu przeżuć kilka listków jak gumę do żucia. Polecam także herbatę z miodem i cytryną oraz czekoladę.
  • Włosi dodają także do Spaghetti Aglio e Olio papryczkę chili, co czyni danie jeszcze bardziej pikantnym i wyrazistym w smaku. Kiedyś próbowałam tej wersji, ale jak dla mnie było zbyt ostre.

Spaghetti Aglio e Olio

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *